40ena. CANTADA D'HAVANERES

DE L'ESCALA

03.08.17


OREIG DE MAR


Ferran Català es queda definitivament amb el nom Oreig de Mar a l’any 1973 desprès que deixes el grup que durant anys el va acompanyar, format pel seu germà Simeó, en Llucià Carbó i en Joan Ferres. El grup abans esmentat feia servir tant el nom d’Oreig com a Pescadors, la primera cantada d’havaneres de Calella que varen participar a l’any 1971 amb el nom d’Oreig de Mar.

Al principi l’any 1973 en Ferran forma el grup amb en Pere Sastre i en Teo de Cruz. Durant uns anys es consoliden com un tercet o com popularment es coneix un “tercetu”

Després de uns quants anys, el grup s’amplia amb els de Sant Feliu de Guíxols, alguns havien format part de la Colla Jacomet, En Pere Molla, en Pep Fernández i el seu nebot en Pep Giró. També hi entren a forma-ne part en Narcís Viñas, Francesc Marcos, Siset Bartra, Conrad Alegret, Narcís Suarez, Toni Flores i Salvador Dabau que els anys que va estar al grup assumí la direcció musical, aquests son alguns dels noms que varen formar part del grup. Arribaren a ser tants components quasi com una cobla de sardanes.

Al final de l’any 1984 per desavinences amb els de Sant Feliu i alguns de Girona deixen el grup per fundar els Llops de Mar de Sant Feliu de Guíxols.

A partir del 1985 el grup esta compost per Josep Cruanyes, Xavier Falgarona, Ramon Manent, Enric Basses i el mateix Ferran Català. Ramon Manent decideix deixar el grup l’any 1989 per començar altres projectes amb la música tradicional i el grup es dissolt a final d’any.

Aquest 2017 dos cantaires escalencs amb experiència com a components de Cantaires del Montgrí, decideixin tornar engegar el grup.

La discografia del grup: Havaneres i Cançons de taverna (1979), Havaneres a la Costa Brava i Habaneras i canciones marineras (1981), Oreig de Mar (1983), Havaneres i cançó popular (1987), i La Ciutat Cremada (1988). Tots en format LP i K7.

 

Components: Carlos Alaball (Guitarra i veu) i Sidro Pagès (Veu)


SON DE L'HAVANA


El grup neix l'any 2012 a Sant Vicenç dels Horts, quan Jose Manuel Olaya li proposa a Josep Lluís Blazquez, ambdós components del grup els Pirates, de crear una nova formació per fer havanera, cant de taverna i cançó cubana, el projecte tira endavant primer en forma de tercet. Més endavant s'hi afegeix en Llorenç Fernandez i Oriol Roca. Tenen dos treballs discogràfics al mercat "Havaneres i Cançons de Taverna" del 2013 i "Pell de Cafè" el 2016. Son de l'havana son músics professionals i amb molts anys d'experiència dins del món de la música en general, amb un repertori variat i d'extraordinària qualitat musical i vocal.

Components: Josep Lluís Blázquez (Tenor), Llorenç Fernández (Guitarra i segona veu), Jose Manuel Olaya (Acordió i cors) i Oriol Roca (Contrabaix)

 


ARJAU


L’any 1995 el Patronat de Turisme de Palafrugell proposa a la Coral Nit de Juny, si hi hauria gent disposada a amenitzar els moments previs a la Cantada d’Havaneres de Calella. Arrel d’això, aquell mateix any, neix un grup d’havaneres de deu joves que esdevingueren el grup Els Cremats. Després de la temporada d’estiu, dos components, Jordi Grau (baríton) i Jordi Rubau (tenor i guitarra), se’n separen per fundar una formació nova: el Grup Arjau. El duet era una opció que els semblava més atrevida i atractiva musicalment, una manera de tornar als inicis de l’havanera a Calella, on es cantava amb poques veus, d’una manera més propera i acompanyats només per una guitarra. El seu bateig professional es realitzà el 22 de març de 1997 a l’emblemàtica Taverna La Bella Lola de Calella de Palafrugell. En els pròxims anys, es van augmentar el nombre de cantades per any i allunyant-ne els destins. Destaca el viatge a Cuba per la participació en les 2es i 3eres Jornades de Cultura Catalana a l’illa (2002 i 2003), Holanda (2002), Getxo (2003 i 2016), Granada (2003), Dènia (2004), Escòcia (2008), i la participació en vàries ocasions a les cantades més importants de Catalunya, com són: la Mostra de l’Havanera Catalana de Palamós (2011 i 2014), Festes de la Mercè (2012 i 2015), Cantada d’Havaneres de l’Escala (2013, 2015 i 2017), a la prestigiosa Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell (2006, 2009, 2012, 2013 i 2015) i actuat al Palau de la Música Catalana (2016).
L’any 2006 es decideix gravar el primer disc titulat: “Cants de Cuba. Sons de Calella”. L'any 2009, es grava el segon disc “Havana 12 anys” per commemorar el dotzè aniversari de la formació. Part dels ingressos d’ambdós discs, van destinats a ajudar als Casals Catalans de Cuba en la seva tasca cultural i humanitària. Per aquest motiu i la seva actuació a la 43ena Cantada d'Havaneres de Calella, l'equip Crònica d'un Any i Edicions Baix Empordà, els distingeixen com a Palafrugellencs de l'any 2009.
L’any 2012, comença una nova etapa, després de coincidir al Grup Cubacant, s’incorpora al grup Xiqui Ramon, veu amb una dilatada trajectòria dintre el món de l’havanera amb el grup Port-Bo en diferents etapes des del 1972. El 2013, es presenta el disc “DOSMÉSUN”. El 2015, es grava el quart treball discogràfic “Paraules”. El 2017, Xiqui Ramon deixa els escenaris i entra Josep Maria Batlle a la formació.

Components: Jordi Rubau (Tenor i Guitarra), Jordi Grau (Baríton) i Josep Maria Batlle (Tenor)


BARCA DE MITJANA


 La Barca de Mitjana, es construïa a les dressanes del Maresme. Tenia entre 19 i 21 metres i podia carregar 100 tones de pes. Les barques de mitjana duien 5 mariners i un capellà. A Premià de Mar, sempre figura la barca de mitjana l´escut de la vila, per aquesta raó la vam prendre com a nom del grup.

El grup Barca de Mitjana neix el 1994, any en què comencen els primers assajos. En aquell moment el grup comptava amb vuit membres. Debuten a la festa major de Premià de Mar del 1995. Barca de Mitjana canta 3 peces a la paret de l'enyorat edifici del Bellamar. Després de les primeres actuacions el grup passa per diferents etapes, que creiem naturals: hi ha components que marxen i finalment arribem a la formació actual.

Barca de Mitjana ha enregistrat  9 treballs discogràficsEl seu darrer treball " DE VELL NOU " presentat el Febrer del 2016. 

L'any 2000 i el 2005, actuaren a la cantada de Calella de Palafrugell. L'any 2007 vàren cantar a la Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós. Tres anys actuant a les festes de la Merçè de Barcelona, la setmana gran de Bilbao i 12 anys al "festival de habaneras de Bermeo".

Actuacions del grup: Catalunya, País Valencià, Catalunya Nord, Galícia, País Basc, Cantàbria, Mallorca, Menorca, etc.   

Components: Jaume Romaguera (Guitarra i veu),  Joan Botey, (Veu)  Jaume Lopez (Percussió i veu) i  Adam Torres (Acordió i Veu) 


ULTRAMAR


 

Grup fundat  l’any 2000  per Núria Berengueras i Àngel Riba, quan després d’una extensa i variada carrera musical, decideixen començar una nova etapa. Carolina Oliver i Pere Rodriguez ,  ex-components també de “Quatre Veus“, completaven la primera formació. El nou projecte serà: Ultramar.

D’aquella llarga experiència anterior, podríem destacar la participació en el “ St. Jordi’s Day ” ( Dia del llibre ) a TOKIO – Japó l’any 1991, en representació dels Països Catalans. També la creació de l’espectacle  “ANTOLOGIA DE L’HAVANERA “, que amb la col·laboració d’altres grups invitats es va presentar l’any 1991 al Teatre Condal, i l’any 1994 al Teatre Goya de Barcelona, amb gran èxit i molt bona acollida per tot el públic amant de les cançons marineres i en especial de les havaneres. Durant aquells primers anys, una gran quantitat d’actuacions i concerts entre els que caldria ressaltar les populars  Cantades d’Havaneres de Calella de Palafrugell, Palamós i Tarragona, en varies ocasions, a mes d’un total de nou treballs discogràfics, l’últim dels quals fou el comiat del grup “Quatre Veus”,  el concert  “20 Anys d’Havaneres i Cançons” enregistrat en directe a  l’Auditori del Centre Cultural de  La Caixa, a Granollers  l’any 1998.
D’ençà  l’any 2000, 
Ultramar  ha  realitzat diversitat d’actuacions i concerts en directe.
L’any  2003  a L’Espai – Barcelona, i amb l’assistència personal  del “Mestre”, es presenta el concert “Homenatge a Ortega Monasterio“ títol també del primer CD d´
Ultramar , enregistrat l’any 2002 amb la discogràfica DiscMedi. Un treball dedicat a  J.L.Ortega Monasterio, que inclou una selecció d’Havaneres i Cançons marineres exclusivament de l’autor i compositor de tants, i tan coneguts èxits populars: El meu Avi, La Balada d’en Lucas,  El Canó de Palamós,  etc...
En aquest primer treball d’estudi del Grup, coproduït  per  Joan Ramon i Àngel Riba, hi participen destacats companys professionals del mon de la música: Ferran Cubedo, Amado Jaén, Francesc Membrives, Oriol Saña, i la col·laboració especial de l’amic 
Dyango, excel·lent músic i gran cantant internacional que interpreta el tema  Meritxell, acompanyat a la guitarra pel  propi Mestre Ortega Monasterio.
L’estiu d’aquest mateix any 2003, hauríem de destacar la participació de 
Ultramar a la popular “Cantada d’Havaneres de Calella de Palafrugell”  en la seva XXXVII edició. 
L’acordionista Francesc Membrives, moltes vegades col·laborador d’
Ultramar, entra a formar part del grup l’any 2006.
Durant la temporada d’estiu d’aquest any, amb la coproducció d’en Joan Ramon, es presenta: “La Ruta del Rom “ L
os Manolos I Ultramar
Una combinació perfecta de Rumbes i Havaneres, que resulta ser un entretingut espectacle musical, molt variat, amb ritme i força.
Dos anys mes tard, el 2008, en Joan Ramon també s’incorpora a la formació.
Una bona mostra de la varietat del repertori d’
Ultramar, es el CD “Ronda Litoral “ enregistrat el Juny de 2009,  on s’inclouen Cançons populars, Havaneres i Cançons marineres de tot el litoral de la Península Ibèrica.
Juny de 2010, una actuació destacable. Convidats al 25è aniversari de “ Barcelona Cara Al Mar “, la tradicional Gran Trobada d’Havaneres que es celebra  al  Port Vell de Barcelona.
Ultramar és un grup innovador, dinàmic i creador, amb un estil propi  caracteritzat  principalment per els cuidats arranjaments de les cançons, la variació i harmonia de les veus, i la personal interpretació dels temes originals escollits del repertori internacional i tradicional, així com de composicions pròpies i d’autors contemporanis.
Per 
Ultramar la recerca de la màxima qualitat i la bona comunicació amb el públic, es la preocupació constant que, afortunadament es veu recompensada a cada concert  amb la càlida  acollida que sol manifestar la gent que ens segueix i ens escolta. Això gairebé sempre permet agrair els seus aplaudiments amb el corresponent “ Bis “                                    

Components: Núria Berengueras (Veu i guitarra), Agustí Alonso, (Veu i acordió), Joan Ramon (Baix guitarra i veu) i Rafa Pino (Veu i guitarra)


PRESENTADOR


Xavier Pérez Esquerdo va néixer el 28 de maig de 1976 a Barcelona. Abans de llicenciar-se en Comunicació Audiovisual per la Universitat Ramon Llull Blanquerna, va cursar estudis a l’estranger: Alaska (2on BUP), Alemanya i Anglaterra (beca Erasmus).
Ha treballat per diversos programes de televisió entre ells “La cosa nostra” (TV3), “Fent Amics” (TV3), “Sexes” (TV3), “Salvados” (la Sexta), “Bar cel on és?” (25 TV), “Què dius que què? (25 TV), “Un dia més” (25 TV), fent feines de producció, guió, reporter i presentador.
A la ràdio, punxadiscos (Ràdio Cambrils), informatius (Onda Rambla), “El rosari de l’aurora” (Ona Catalana), corresponsal d’Eurovisió a Turquia (Ona Catalana), “El visitant” (Catalunya Ràdio), “Versió Rac 1” (Rac 1) i, encara, “La segona hora” (Rac 1, des de 2007).
En l’àmbit editorial, ha escrit biografies per comanda i ha estat director creatiu de l'agència de publicitat Sintagma especialitzada en revistes corporatives (Clínica Planas, Hotel Arts, Rabat, Lavinia, Marina Estrella, Autotrade i Altadición). També destaca la seva faceta de presentador i mestre de cerimònies en diversos actes (Tinkle Consultants, Burson Masteller, Diputació de Barcelona).
Va participar al primer web-sèrie català, “Cubicles”. És actor de doblatge, ha posat la veu per a diversos spots i té cursats estudis de solfeig i cant coral.