La platja de l'Escala, plena a vessar per la 42a Cantada d'Havaneres

 

02.08.2019 | 23:58 diaridegirona.cat

La platja de l'Escala, plena a vessar per la 42a Cantada d'Havaneres
La platja de l'Escala, plena a vessar per la 42a Cantada d'Havaneres 

La Cantada d'Havaneres de l'Escala arribava aquest any a la seva 42a edició i no va decebre els milers d'espectadors que es van reunir a la Platja i la Riba per gaudir del concert de Port Bo, Barca de Mitjana i l'Espigari, que es van anar intercalant a l'escenari fins, com és tradicional, cantar plegats La Bella LolaEl Meu Avi i Els Segadors. La vetllada va inaugurar un cap de setmana musical amb les propostes del Festival Portalblau i del cicle Clàssics l'Escala-Empúries.


NOTICIES L'ESCALA - EMPURIES

2 agost 2019 General

 


42a Cantada d'Havaneres multitudinària 

 

Milers d'espectadors tornen a convertir la cantada d'havaneres de La Platja en l'acte més multitudinari dels que es celebren al llarg de l'any a l'Escala. Hi van intervenir els grups L'Espingari, Barca de Mitjana i Port Bo.

Les notes de La Bella Lola i, després El meu avi i Els SEgadors, van sonar  un any més en els compassos finals de la cantada d'havaneres de l'Escala, amb els tres grups damunt l'escenari. Amb aquestes peces s'acabava la 42a cantada d'havaneres de l'Escala, protagonitzada engunay pels l'Espingari, Barca de Mitjana i Port Bo. Al llarg de dues hores i quart els tres grups es van anar alternant a l'escenari amb dues tongades per grup de quatre cançons cada tongada. La cantada és un acte emblemàtic que projecta l'Escala cap a l'exterior i que se celebra sempre el primer dijous d'agost. Així s'entén des de l'organització i quedava palès ja en la salutació inicial que feien el president de la Penya Blaugrana, entitat organitzadora, David Falgàs, i l'alcalde, Víctor Puga.

El primer grup a pujar a l'escenari va ser l'Espingari, una formació per a la qual la cantada d'ahir era molt especial per dos motius. Primer perquè debutava a la Cantada gran de l'Escala. Va actuar a l'Escala l'any passat, a la Cantadeta i la bona impressió que van deixar va fer que enguany la Penya Blaugrana es decidís per programar-los a la cantada gran. Però la d'ahir va ser una nit especial per a l'Espingari, sobretot perquè era la seva primera actuació després de la mort del seu acordionista i director musical, Pere Ferrer, mort sobtadament fa encara no quinze dies. El record per al difunt va ser ben present a la seva cantada.

Darrera seu va actuar el grup Barca de Mitjana. Formació nascuda a Premià de Mar, ambaixadora d'allò que s'ha vingut a anomenar el "so maresme" i que ha sovintejat a l'Escala els últims anys. La d'ahir era la seva quarta participació a la cantada en els últims deu anys. Havaneres conegudes com la "Sirena de Begur", "El Capità", la sardana patriòtica "El cant de les quatre barres" o una curiosa versió del "Núvol Blanc" de Lluís Llach. 

El tercer grup a entrar en escena va ser el Port Bo, un històric del gènere, sempre a primera línia des de la seva formació, un ja llunyà 1966. La d'ahir era la seva vuitena participació a la cantada de l'Escala. Pocs son els qui li discuteixen la seva supremacia en el sector. Els 23 discos que han enregistrat al llarg de la seva carrera en son una bona mostra. Especialment curiosa va ser la pregunta que el presentador, Espartac Peran li va fer a Carles Casanovas, sobre el cant de taverna i Els Pescadors de l'Escala.

Al llarg de les més de dues hores de cantada La Platja i La Riba van mostrar un aspecte espectacular. una vintena de barques no es van voler perdre l'oportunitat de seguir l'esdeveniment. al punt culminant de la cantada, les interpretacions finals de La Bella Lola, El Meu Avi i l'himne nacional, Els Segadors, dues barques van acostar-se fins a tocar la llongada, una aparellada amb vela llatina i l'altra lluint en el lloc de la vela una pancarta amb les fotografies dels presos polítics i exiliats. La cantada va ser retransmesa en directe per Canal 10 Empordà i Ràdio l'Escala. (radiolescala.cat i canal10.cat)L'Escala-lemporda.info

La Cantada d'Havaneres de L'Escala vol repetir l'èxit

Port Bo, Barca de Mitjana i L'Espingari actuaran a la platja de les barques

 

01.08.2019 | 09:28

Com cada primer dijous d'agost, el proper dia 1 se celebrarà, a la platja de les barques de L'Escala, la tradicional cantada d'havaneres organitzada per la Penya Blaugrana de l'Escala. L'escenari estarà situat com cada any a la riba petita, a sota la Casa del Gabià. Per tercera vegada, el presentador serà el periodista Espartac Peran i l'esdeveniment serà retransmès en directe a través de la Xarxa per tots els canals de televisió locals de Catalunya. Pujaran a l'escenari els grups Port BoBarca de Mitjana iL'Espingari.

David Falgàs, president de la penya Blaugrana, destaca que «sempre s'intenta canviar tots els grups que actuen any rere any, però sempre mantenint un cert nivell». I afegeix que «aquesta és una cantada molt consolidada, que ja ha arribat a la seva edició número 42, i que cal mantenir el nivell al llarg de tots els anys, ja que hi ha molta competència entre cantades, i nosaltres volem continuar sent un referent, dins d'aquest món, en el nostre país».
Cada any la platja del poble de l'Escala s'emplena de gom a gom per gaudir d'aquest espectacle. Des de l'organització, es diu que «l'any passat hi va haver al voltant de 9.000 espectadors i esperem igualar o superar».

Mor un membre de L'Espingari

 

Pere Ferrer, acordionista de L'Espingari, va morir de manera sobtada el diumenge passat. Segons informa Canal 10 Empordà, Fer­rer era «una persona molt coneguda dins les havaneres i el cant de taverna». Malgrat la pèrdua, el grup L'Espingari ha confirmat la seva presència a la cantada, la qual serà un homenatge al seu company.


Deixa’t seduir per les havaneres de l’Escala, dijous per les televisions locals

La 42a edició de la cantada es podrà seguir a partir de les 22h

Com cada primer dijous d’agost, l’Escala celebra una de les cantades d’havaneres més populars del país i un dels actes més multitudinaris de l’estiu a la comarca de l’Alt Empordà. A peu de la platja gran i organitzada per la Penya Blaugrana, el recital arriba a la 42a edició amb els grups Port BoBarca de Mitjana i L’Espingari. L’acte estarà presentat pel periodista Espartac Peran.

 

Un cartell de luxe

Port Bo és un dels grups històrics del gènere, fundat l’any 1966 a Calella de Palafrugell, on va promoure la popular cantada. El trio ha dut la cançó de taverna arreu del país i ha traspassat fronteres en nombroses ocasions.

Barca de Mitjana ha enregistrat 10 discos i compta amb 4 components, tot i que n’eren 8 quan van néixer fa 25 anys. Han actuat a les cantades de Calella i Palamós, així com a les festes de la Mercè de Barcelona i la setmana gran de Bilbao.

L’Espingari és un trio format l’any 1982, que acompanya les melodies del so de l’acordió i la guitarra, així com d’altres instruments en algunes peces com el llaüt i elements de percussió per donar un toc més mediterrani a les seves interpretacions.

La retransmissió

La cantada d’havaneres de l’Escala és una producció de Canal 10 Empordà i es podrà seguir en directe dijous a les 22hper les televisions locals. Consulteu aquí la llista completa.


Mor de forma sobtada Pere Ferrer, membre de L'Espingari

El grup d'havaneres l'Espingari, actuarà a la propera cantada d'havaneres de l'Escala el dijous 1 d'agost. Avui s'ha confirmat la seva participació, després de la mor diumenge  de Pere Ferrer, un dels components del grup.

Pere Ferrer, un dels components del grup d'havaneres l'Espingari va morir sobtadament aquest passat diumenge.Justament aquesta formació era una de les que havia de participar a la gran canbtada d'havaneres de l'Escala del proper 1 d'agost.Pere Ferrer era una persona molt coneguda dins les havaneres i el cant de taverna i actualment tocava l'acordió a l'Espingari.La seva mort ha commocionat el món de la cultura local.El músic, fill de Mas Rampinyo, a Montcada i Reixach  va néixer el 1967 i va entrar al grup d'havaneres el 1982, primer com a teclista i més tard com acordionista.A més de tocar i cantar, Ferrer també composava cançons, especialment havaneres.La notícia de loa seva mort ha agafat per sorpresa a tothom, fet que ha quedat reflectit a les xarxes socials i mitjans de comunicació.Pel que fa a la Cantada de l'Escal, la Penya Blaugrana, que és qui organitza , ha anunciat que el grup manté el seu compromís i serà dijous vinent a  l'Escala.

Sens dubte la cantada de dijous vinent es concertirà en un homenatge a Pere ferrer i serà una ded les més sentides i recordades de la història de les havaneres a l'Escala.


19 juliol 2019 General

La 42a Cantada d'Havaneres de l'Escala serà l'1 d'agost

Aquest matí s'ha presentat la 42a Cantada d'Havaneres de l'Escala, organitzada per la Penya Blaugrana de l'Escala amb el suport de l'Ajuntament, que com és tradicional se celebrarà el primer dijous d'agost, el dia 1.

Els grups convidats d'aquest any són Port Bo, Barca de Mitjana i l'Espingari, que intercalaran les seves actuacions dalt l'escenari que es munta cada any a la zona de la Platja. El presentador de la cantada serà novament Espartac Peran.

La Cantada d'Havaneres de l'Escala tornarà a ser emesa en directe per les televisions locals de Catalunya a través de la Xarxa de Comunicació Local.

El cartell, en què es combinen les arrels marineres i la música, és obra de la dissenyadora Ester Verdaguer.

La regidora de Promoció Econòmica i Turística, Marta Rodeja, ha destacat que "la Cantada d'Havaneres de l'Escala és un referent i un atractiu turístic que dóna una visibilitat al municipi d'un valor extraordinari".

En la mateixa línia, l'alcalde de l'Escala, Víctor Puga, ha felicitat la Penya Blaugrana de l'Escala "pel gran esforç d'organització d'una de les grans cantades d'estiu que té el país".